קשה להחליף טיפול ידני בפיזיותרפיה אך אפשר ליהנות מחלק מהיתרונות שמושגים, בטיפול עצמי, ביתי, בעזרת גליל עיסוי.
בשנים האחרונות גליל עיסוי הפך להיות אביזר מיינסטרים. פעם השתמשו בו אתלטים מקצוענים, מאמנים ומטפלים, והיום גליל עיסוי הפך לאביזר בשימוש יומיומי לכל מי שזקוק לו. יש סיבה מדוע טכניקת העיסוי העצמי כל כך פופולרית – זה פשוט וזה עובד!
גלילי העיסוי מאוד נפוצים היום, במגוון עיצובים ודרגות קשיחות, וזה זמן טוב להתחיל להשתמש בהם. אסביר פה בקצרה על יתרונות השימוש בגליל עיסוי ואיך להפיק ממנו את מקסימום התוצאות:
מה זה גליל עיסוי?
גליל עיסוי הוא צילינדר פלסטי קשיח מצופה בספוג עם גבשושיות עליו ניתן לשכב במגוון תנוחות ולאפשר למשקל הגוף לייצר לחץ ממוקד על קבוצות שרירים וממש "לגהץ" את השרירים.
השימוש בגליל מבצע שחרור רקמות רכות – רקמות אלו מחברות את השרירים שלנו אחד לשני. חישבו על רקמות אלו כ"אריזה" של השרירים שלכם – הן מסייעות לקבוצות שרירים לעבוד יחד כיחידה אחת. גמישות הרקמות הללו מאפשרת עבודת שרירים טובה. כשרקמות החיבור בריאות, הן גמישות, מאפשרות תנועה טובה בלי כאבים ומחליקות בקלות על השרירים בתנועה תקינה.
"תקיעות" ברקמות הללו תגביל תנועת מפרקים ועבודת שרירים ותגרום לכאבים. "תקיעות" זו יכולה להגרם ממגוון סיבות: פגיעה בשריר, חוסר פעילות, מחלות, דלקת או חבלה גופנית. אפילו ישיבה ועבודה ליד שולחן כל היום יכולה לגרום לרקמות "להתקע" ולהתכווץ.
שימוש בגליל עיסוי על איזורים כאובים יכול לשחרר את הרקמות הרכות, להגמיש אותן ובכך להפחית כאבים ולחזור לתנועה ותפקוד תקינים.
מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט לגבי שימוש נכון ובטיחותי בגליל, כיוון שיש מצבים שבהם אסור להשתמש בו כמו במצבי אוסטיאופורוזיס.
למה שימוש בגליל עיסוי יעיל לכל מי שעוסק בכל פעילות גופנית?
בפעילות גופנית חוזרנית כמו ריצה, רכיבה, שחיה (וכל פעילות אחרת) מופעלות קבוצות שרירים מסויימות בשימוש יתר, בעוד שקבוצות אחרות מופעלות פחות. במקרה כזה, נוצר חוסר איזון בפעילות השרירים. שרירים בשימוש יתר יתקצרו ויתכווצו, יתפקדו בצורה לא תקינה ויגרמו לכאבים. שימוש עצמי בגליל עיסוי משפר את הפעילות הסימטרית והמאוזנת של השרירים ו"מאתחל" את האזורים המכווצים. שימוש בגליל עיסוי למשך מספר דקות מידי יום יכול למנוע פציעות הנובעות משימוש יתר וחוסר איזון בשרירים.
אז איך משתמשים בגליל עיסוי?
כשמשתמשים בגליל העיסוי כדאי לעבוד איתו ביתר עדינות מאשר בקשיחות. התחושה הנכונה בשימוש צריכה להיות רגישות וכאב מסוים בשרירים אבל לא סבל.
נחלק כל שריר שנרצה לעבוד עליו לשלושה אזורים – עליון, אמצעי ותחתון. נגלגל את עצמנו מספר פעמים על כל אזור, מעלה ומטה ונעבור לחלק הבא בשריר. בסיום נעבור על כל אורך השריר מלמעלה למטה פעם אחת.
בכל פעם שנעבור על קבוצת שרירים ניתן לעבוד עמוק יותר לתור הרקמה להשגת הרפיה טובה יותר. נוכל למצוא כמה נקודות רגישות וכואבות במיוחד (נקודות טריגר) בשרירים שונים בגוף. כשניגע בנקודת טריגר כזו נעצור לרגע ונרפה. נרגיש שהכאב פוחת והשריר נרפה תוך כחצי דקה. אם נרצה להתמקד בנקודות מסוימות יותר לעומק, נשתמש בכדור טניס (אחרי קבלת הדרכה מפיזיותרפיסט). ככל שנכיר את תגובות הגוף שלנו לשימוש בגליל נוכל להאריך או לקצר בטיפול העצמי.
מתי להשתמש בגליל עיסוי?
נשתמש בגליל עיסוי לפני או אחרי הפעילות הגופנית. לפני תרגול העיסוי יגביר את גמישות הרקמות, יגדיל את טווחי התנועה וישפר משמעותית את זרימת הדם לרקמות. באופן זה נשפר את יכולת התנועה שלנו ונקטין את הסכנה לפציעה במהלך פעילות גופנית ואחריה.
שימוש בגליל עיסוי אחרי פעילות גופנית תשפר את התאוששות הרקמות. נתמקד בכל קבוצות השרירים עליהם עבדנו בפעילות הגופנית עם שימת דגש מיוחד על כל האזורים הכואבים. בהזרמת דם למקומות הפגועים או הכואבים נגדיל את אספקת החמצן לשרירים ונקטין את זמן ההתאוששות.
למרות שאין דבר שישווה לטיפול ידני ברקמות הרכות ובשרירים, נוכל ליהנות מיתרונותיו הרבים של גליל העיסוי בשימוש עצמי בבית בין טיפולי הפיזיותרפיה או בתום סדרת טיפולי הפיזיותרפיה.
Comentarios